19
Sep

Bollstabruk intresseförening firade 10 års jubileum.

Lördagen den 16 september 2017 firade Bollstabruk intresseförening sitt tio års jubileum. Firandet var förlagt till Bollsta Folkets Hus och pågick mellan klockan 13.00 och 16.00. Jubileet var en del i Kramfors stads 70 års firande, som pågår under hela året. Mats Jonsson som vuxit upp i Bollstabruk och nyligen kommit ut med sin nya bok ” Nya Norrland” fanns på plats. Mats har synts i många olika medier den senaste tiden och verkligen satt Bollstabruk på kartan, han blev därför uppvaktad av Bi. Mats presenterade, signerade och sålde sin bok under firandet, den tog dock slut ganska snabbt och en beställningslista fick upprättas. Tidigare ordföranden i Bi Roger A Åkerblom gjorde en kort tillbakablick på de gångna tio åren och alla kunde se att de krävs mera tid för att kunna gå igenom allt som föreningen gjort under de åren. Jan Sahlén, kommunstyrelsens ordförande, höll ett tal där han tackade intresseförening för sitt engagemang för orten och kommunen. Fyra duktiga Bollstatjejer Ida Pallin, Julia Ivegren, Emilie Norman och Elina Pallin framförde några sånger till ackompanjemang av Nylands Järn. När det var dags för fika bjöds alla på en bit av den tio meter långa bi-gula jubileumstårtstubben från Järrendahls bröd. Lotteriet som såldes, med fina skänkta vinster, gick hela behållningen oavkortat till BB-ockupanterna vid Sollefteå sjukhus. För de minsta besökarna ordnades en filmvisning i Berglingssalen med ett godisregn som avslutning. Dessutom kunde de fiska i Bollsta fiskevårdsförenings fiskdamm.

Intresseföreningen passade dessutom på att uppvakta arrendatorerna på Folkets Hus, Ros-Marie Strömqvist och Nils-Olof Nilsson för deras uppoffrande arbete med att driva Folkets Hus och göra det till en levande mötesplats för många.

Medlemmarna Barbro och Olof Wiborgh skänkte Bi ett hundra tusen kronor i början av året, men kunde inte närvara när överlämnandet skulle ske på Valborgsmässoaftonen. Olof hade nu möjlighet att närvara och berättade om sin bakgrund, som barnfödd nere på Udden i Bollstabruk, samt deras syfte med gåvan. Olof fick en varm applåd av den stora publiken som uppskattades till mellan 250 och 300 personer. Som avslutning på dagen uppträdde Nylands Järn och sjöng den nyskrivna låten om genomfarten i Bollstabruk ” 40 genom Bollsta”, till publikens jubel.

Nu jobbar vi framåt för en ny tio års period med förhoppningsvis nya och bra projekt för oss alla i Bollstabruk.

 

 

   Kommunalrådet Jan Sahlén.

 

   Emilie Norman duktig ung sångerska från Bollstabruk.

 

   Julia Ivegren och Ida Pallin två av de duktiga Bollstatjejerna som underhöll.

 

   Elina Pallin ackompanjerad av Ubbe Byström

 

   Mats Jonsson berättade om sin nya bok.

 

    Olof Wiborgh kom till jubileet. Lars Sjödin ordförande överlämnade ett exemplar av Mats Jonssons bok Nya Norrland.

 

   En tio meter lång tårtstubbe bjöds alla fika sugna på.

 

   Nylands Järn spelade bl.a. " 40 genom Bollsta"

 

   Text: Lars Sjödin

   Foto: Ulf Åkerlund