21
Dec

Ytterligare 48 miljoner investerade i Bollstasågen

Den 24 mars berättade vi på den här sidan om SCA:s investering på 25 miljoner i en ny impregneringsanläggning. Scrolla ner så hittar du artikeln. I slutet på förra veckan satte man igång en nybyggd timmersortering som kostat 48 miljoner kr.

- Detta är ett led i vår strävan att utveckla Bollsta sågverk till en ännu konkurrenskraftigare enhet i vårt bolag SCA Timber, säger Katarina Levin, sågverkschef. Vi är redan Sveriges största sågverk räknat i produktionsvolym. Bollstabruk har de perfekta förutsättningarna, duktigt folk, en bra hamn och ett optimalt läge relativt nära råvaruproduktionen, dvs skogen.

Projektledaren Jimmy Hörnström är nöjd med den nya anläggningen. Fredrik Holmvall trimmar in maskineriet.

Den nya timmersorteringen är utrustad med en modern mätutrustning som bl.a. röntgar timmerstockarna för att mäta barktjockleken och den effektiva diametern. - Vi är inne i en inkörningsfas just nu och kör ungefär 1000 stockar i timmen men räknar med att komma upp i 1350 stockar i timmen när anläggningen är intrimmad, säger Jimmy Hörnström, projektledare för den nya timmersorteringen. Virkesmätarna vid den nya anläggningen har fått en mycket bättre arbetsmiljö än tidigare då de satt i en byggnad som var byggd över transportören vilket gjorde att de var utsatta för kyla, buller och damm. Nu sitter de inomhus framför en gigantisk skärm med sammanlagt sex olika levande videobilder från anläggningen. De har också ett jättestort panoramafönster för att överblicka inmatningsbordet.

Videopanelen och panoramafönstret på manöverrummet för den nya timmersorteringen vid Bollsta sågverk.

Foto: Roger A Åkerblom