04
Dec

Vintercyklist stannade till i Bollstabruk på väg genom Sverige.

På måndag förmiddag fick vi ett litet annorlunda besök i Bollstabruk. Det var Sören Kjellkvist som ska vintercykla längs med hela Sveriges kustlinje från Haparanda i norr till Smygehuk i söder, sedan vidare upp längs med västkusten för att slutligen nå målet i Strömstad. Cyklingen startar den 27 november 2017 klockan 09.00 från stortorget i Haparanda.

Sören cyklar i samverkan med Naturskyddsföreningen i skolan och det pedagogiska temat kommer att vara klimatsmart mat. För att synliggöra problematiken med just matsvinn så kommer Sören under cyklingen bara äta mat där Bäst-före-datumet redan har passerats. I ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger man 107 kilo matavfall (fast och flytande) per person och år. Det är nästan två kilo i veckan och verkligen helt i onödan!

I Bollstabruk fick Sören en liten frukost på Cafè Genomfarten i form av en småfranska med leverpastej, som var på väg att slängas i soporna men helt ätbart, samt en mugg kaffe. Han hade då övernattat i sitt tält en bit bortom Ytterlännäs kyrka. Färden fortsatte sedan Herrsjövägen över Finnmarken och ner mot Sundsvall där han skulle föreläsa i en skola. Han har en hemsida som heter meningenmedlivet.nu.

Sören tackade för gästfriheten i Bollstabruk och trampade vidare.

 

    Sören Kjellkvist med sin el cykel och släpkärra på väg genom Sverige.

 

    Sören tog en liten sväng inne Bollstabruk, här på nya gångvägen.

 

   Text och Foto: Lars Sjödin