04
Feb

" Vårat dagliga bröd" bakas hos Järrendals bageri.

Anna-Greta och Gunnar Järrendal kom till Bollstabruk 1959. Där startade man ett bageri i f.d. Svenssons bagerilokaler nere vid järnvägen. Huset finns inte kvar då det togs bort när Botniabanan byggdes. 1964 flyttades bageriet till Ed, utanför Bollstabruk, i den då nerlagda skolan. Där utökades verksamheten och brödet levererades till Ådalens matbutiker.  ”Järrendalslimpan” blev en favorit hos brödkunderna. 1989 arrenderades bageriet ut och senare under året, närmare bestämt den 7 oktober, brann bageriet ner. En ny byggnad uppfördes på samma plats och verksamheten fortsatte. 2003 tog sonen Ulf, med sin hustru Birgit, över bageriet. Sedan något år tillbaka har tredje generationen Järrendal tagit över ägandet. Det är sonen Dan som äger större delen av bolaget. Men det är fortfarande Ulf som basar i bageriet över dom åtta anställda. Bageriet levererar bröd upp till Åsele, Örnsköldsvik och ner till Härnösand. Det bakas ungefär lika mycket fikabröd som matbröd. Limpan är fortfarande en favorit men tekakor är den största produkten. Tårtor och olika konditorivaror bakas också i stor omfattning. Tårtor med bildmotiv, som beställaren själv har önskemål om, har blivit populära. Marsipan och tårtbottnar gör man själv i bageriet, inga halvfabrikat.

Järrendals är ett av de största bagerierna i landskapet med sin breda inriktning av brödprodukter. Att man dessutom är en stor arbetsplats, som nog glöms bort emellanåt av Bollstaborna, gör inte bageriet sämre.

 

   Järrendals bageri i Ed utanför Bollstabruk.

 

Mikael bakar bakelser till dagens leverans.

 

   Tårtor i olika former och utseende kan bakas, här är det Stefan som strax har bakat en.

 

Nu i början av året är semlorna en storsäljare fram till fettisdagen. Varje vecka bakas det flera tusen av de mycket goda, mandelmassa – och gräddfyllda, bullarna. Fettisdagen blir den stora dagen med många tusen semlor som ska ut till butikerna. Inga konserveringsmedel tillsätts i bakverken. Att de smakade smaskens kan intygas sedan vi fått avsmaka en alldeles nybakad semla. Kolla efter Järrendals semlor i någon butik och smaka själva.

 

Ulf fyller äkta grädde i semlorna.

 

Nu ska locken på plats det fixar Balbir.

 

  Birgit packar semlorna i förpackningen och de är färdiga för leverans.

 

  Ingela ser till att beställningarna blir rätt i alla lådor, som snart ska köras ut.

 

Text och foto: Lars Sjödin.